Va invităm să îi cunoașteți pe Dan și Diana, doi antreprenori care s-au mutat recent din Marea Britanie în România pentru a dezvolta aplicații bazate pe cercetare psihologică cu impact social. In această perioadă în care abundă știrile despre Brexit, aceasta este o poveste a mobilității europene și colaborării între oameni din România și UK.
Dan Marshall și Diana Onu s-au intâlnit acum 10 ani la University of Exeter, în sud-vestul Marii Britanii. Au fost colegi de masterat. Născut în Kent, UK, Dan și-a petrecut copilăria și adolescența în regiunea verde și pastorală a Devon-ului. Diana tocmai se mutase în Exeter de la București pentru a se specializa în psihologie socială. Pentru mulți ani după aceea, au urmat o carieră în cercetare psihologică, lucrând pentru mai multe universități din UK.
Unul din lucrurile pe care Dan și Diana l-au avut întotdeauna în comun este pasiunea pentru proiecte care pun cunoașterea psihologică în slujba schimbării sociale. De-a lungul anilor, au devenit foarte interesați de modul în care tehnologia poate fi utilizată pentru a crește impactul cercetării psihologice. In 2014, au decis să încerce să creeze o punte între ‚turnul de fildeș’ al cercetării psihologice și publicul larg.
„In ultimii ani, am fost martori la un incredibil boom al aplicațiilor mobile care încurajează un stil de viață sănătos, sprijină sănătatea mintală, somnul, creșterea copiilor – toate fiind subiecte ale doemniului cercetării psihologice. Și totuși marea majoritate a acestora aplicații duc lipsa unei fundamentări științifice. Aici am vazut o lacună importantă a pieței de aplicații – ne folosim experiența în cercetare pentru a face legătura între lumea științei psihologice și cea a aplicațiilor mobuile.” spune Dan.
Compania înființată de Dan și Diana dezvoltă software care contribuie la cercetare psihologică, sau care propune intervenții de schimbarea comportamentelor negative sau de educație psihologică. Au lucrat în proiecte diverse, de exemplu aplicații care să îi sprijine pe utilizatori în schimbarea alimentației nesănătoase, creșterea frecvenței exercițiului fizic, îmbunătățirea somnului sau educarea șoferilor impulsivi. Aplicațiile publice dezvoltate de ei au fost utilizate de zeci de mii de oameni din toată lumea. Dan și Diana își definesc afacerea ca o companie de ‘tech for good’. De la înființare în 2014, proiectul lor a crescut în paralel cu pozițiile de cercetare în psihologie. În 2018, s-au decis să se concentreze exclusiv pe realizarea de aplicații.
Odată deciși să se concentreze pe dezvoltarea de aplicații, în principal pentru piețele de aplicații, Dan și Diana au realizat că pot lucra de oriunde în lume. Și au decis să lase în urmă dealurile line din sud-vestul Angliei, să vândă toate lucrurile de dimensiuni mari, să încarce restul într-o dubiță veche pe care tocmai o cumpăraseră și să porneasca într-o călătorie de-a lungul Europei în cautare de noi orizonturi, și a unui nou ‚acasă’. Vizitaseră Transilvania de multe ori și i-au atras frumusesțea peisajelor, munții și caracterul multicultural. Clujul, cu multele inițiative antreprenoriale, sectorul dinamic IT și cultura relaxată li s-a părut perfect pentru a începe un nou capitol.
Este însă adevărat că decizia a venit și pe fondul votului Brexit din 2016 și al ostilității față de est-europeni din o mare parte a mass-media britanică.
„Imi amintesc cum citeam ziarele și mă simțeam dezamăgită de discursul anti-imigranți. Ne gândeam de o vreme să ne mutăm în România și să găsim un nou ‚acasă’ mai aproape de munți și de natură. Imi amintesc că am dat atunci peste o campanie a unui grup din Cluj numit Transylvania Beyond, cu un mesaj care suna cam așa: deprimați de Brexit? Veniți în Transilvania! Vizitasem Clujul recent și ne plăcuse mult atmosfera orașului așa că am zis hai să vedem cum ar fi sa locuim la Cluj!” își amintește Diana.
Diana și Dan lucrează în acest moment la un proiect care le este foarte drag – o aplicație pentru părinți numită Arttachment. Este un proiect născut din colaborarea cu Kitty Howarth, doctor în psihologie educațională în UK. Este o aplicație care sprijină atașamentul dintre părinți și copii prin activități creative. Ii spirijina de asemenea pe părinți în a înțelege comportamentul și nevoile copiilor prin mini-cursuri care iau forma unor animații de 2-3 minute care explică concepete de bază în dezvoltarea copiilor. Intr-o lume extrem în care atenția ne este constant distrasă, aplicația le reamintește parintilor să își rezerve timp cu cei mici pentru a se concentra pe relație.
Proiectul a pornit în UK și este dezvoltat în primă fază în engleză. Paginile pe rețele de socializare ale proiectului au generat deja mult interes, video-urile pentru părinți create de ei au fost vizualizate de zeci de mii de ori, și proiectul a primit sprijinul multor psihologi și grupuri de parenting. Echipa caută forme de finanțare, iar dacă reușesc să finalizeze proiectul în engleză, vor dezvolta și varianta în română. (Aflați mai multe pe www.arttachment.com sau www.facebook.com/arttachment ).
In martie 2019, proiectul s-a clasat între finaliștii competiției Changeneers, care sprijină proiectele tehnologice cu impact social. Câștigătorul competițtei va fi anunțat în urma unui pitch day pe 18 aprilie 2019 la București.